Bakalie, przyprawy, yerba mate, kawy i herbaty

Herbata i kawa są napojami znanymi na całym świecie. Docenia się je nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za ogrom właściwości zdrowotnych. Każdy z nas posiada swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie życia bez nich.
Herbatę znano w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Legenda głosi, że chiński cesarz Shen Nong pił ją po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z wrzątkiem wpadły przypadkowo przyniesione przez wiatr liście herbaty. Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty są zakładane na wysokości 1000 m n.p.m. w miejscach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat. Jedna roślina może dawać plon nawet 20 lat. Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi, herbata jest bogata w składniki, które które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Herbata poprawia zdolności pamięciowe, oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ trawienny i rozjaśnia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) należą do grupy polifenoli. Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc błony śluzowe jelit. Oddziałują także na układ nerwowy zmniejszając świąd i pieczenie. Dają efekty w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie jest uzależniona od jej rodzaju.

Najpopularniejszym i najbardziej lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją poprzez kilkugodzinną fermentację i suszenie.Podczas fermentacji listki puszczają sok, co powoduje utlenianie. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu smakoszy zdobyła również herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii. Jej lekko cierpki i orzeźwiający smak uzyskuje się tylko poprzez suszenie. Nie poddaje się jej procesowi fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków ręcznie zbieranych wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Napar z niej otrzymany ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest niezwykle ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty był jak najbogatszy w dobroczynne związki zaleca sie parzenie przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest bardzo ważny, ponieważ daje możliwość uzyskania napoju o różnorodnych właściwościach. Jeśli będziemy zaparzać herbatę krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie równie dużą popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę ma działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii. Kawa pochodzi z Etiopii, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo dostępna była tylko w aptekach, gdyż uważana była za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec to wiecznie zielony krzew, rosnący głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności. Wciąż prowadzone są badania naukowe, mające określić jej właściwości. Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie. Wspomaga metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną. Zbyt duża ilość kawy powoduje rozdrażnienie i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka nie jest szkodliwa dla organizmu.
Świetną alternatywą dla kawy i herbaty może być yerba mate. Napój ten przyrządzany jest z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim swoim występowaniem obejmuje niewielki obszar na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Jest tam uprawiane i eksportowane na cały świat. Należy pamiętać, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!


Proces przygotowania naparu jest zupełnie inny niż kawy czy herbaty. Do naczynia sypie się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu zwaną bombilla. Jedną porcję zaparza się nawet 7 razy. Yerba mate ma bardzo gorzki smak, a zwłaszcza porcja zaparzana po raz pierwszy. Do jej dość specyficznego smaku trzeba się przyzwyczaić. Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą bombą witaminową. Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale oczyszcza organizm, normuje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, przyspiesza przemianę materii, wygładza skórę oraz zwiększa odporność. Zawiera mnóstwo dobroczynnych związków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Nie zdarza się, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Nie ważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, bardzo trudno jest zdobyć produkty oryginalne, aromatyczne o wysokiej jakości. Jednym z niewielu miejsc, gdzie można je znaleźć, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje również różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających entuzjastów.