Zakwaszenie organizmu – co to takiego?

Wielu osobom towarzyszą bezustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, ciągłe zmęczenie, bóle stawów, czy problemy z trawieniem. Zazwyczaj w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich źródłem.  Szukać ich pochodzenia zaczynamy przeważnie wtedy, gdy stają się one tak nieznośne,  że utrudniają nam codzienne  funkcjonowanie. Zdarza się jednak tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że nic nam nie jest,  a pomimo to dolegliwości i tak nie ustępują. Niewielu z nas wie, że mogą być one wynikiem zakwaszenia organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest wynikiem błędnego sposobu odżywiania się. W naszej diecie jest  niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także znaczne ilości mięsa, zbóż i nabiału  co negatywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, pełna warzyw i owoców mogłaby uchronić nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnego rodzaju chorobami, do których ono po pewnym czasie prowadzi.


Różne płyny, znajdujące się w ludzkim organizmie mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest oczywiście sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Właściwy odczyn krwi mieści się w zakresie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko kwaśny, lekko zasadowy lub obojętny. Rozbieżność ta wynika z odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i różnych szkodliwych substancji. Zakwaszenia organizmu nie można mylić z kwasicą, gdzie nieprawidłowościom ulegają mechanizmy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi,  płucach i nerkach. Kwasica jest ogromnie niebezpieczna dla zdrowia i życia, gdyż każde odchylenie od prawidłowego zakresu pH krwi może powodować bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem zagrażającym zdrowiu i życiu, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normalizujące  pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone radzić sobie  z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków zakwaszających, niż w przypadku stosowania odpowiedniej diety.
Jak już wyżej  zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest efektem niezdrowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Wszystkie te elementy są później metabolizowane, a od efektu  tego procesu zależy, czy żywność zadziałała zasadotwórczo,kwasotwórczo czy obojętnie. Na to działanie największy wpływ ma zawartość w spożywanych produktach różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor mają  działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, uzależnienie od używek,  brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są specyficzne, ale mogą być odczuwane w całym ciele. Na ich podstawie trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo takie objawy może wywoływać mnóstwo różnych czynników. Jeśli jednak zaobserwujemy występowanie kilku z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: ciągłe zmęczenie, obniżenie nastroju, nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z układem trawiennym, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Wielu  ludzi zastanawia się, jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do wykonania pomiaru poziomu zakwaszenia organizmu może posłużyć papierek lakmusowy do mierzenia  pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy zmierzyć pH moczu kilka razy dziennie, zaczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników trzeba utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm zmaga się z zakwaszeniem.  Wykres osoby zdrowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu ulega zmianie w zależności od posiłków.


Odkwaszanie organizmu to często niemały wysiłek, gdyż wiąże się niestety z potrzebą zmiany błędnych nawyków żywieniowych. Niebywale trudno jest zachować zdrową dietę, jeśli przyzwyczailiśmy się przez lata do spożywania sporych  ilości mięsa, fast foodów oraz słodyczy. W takich  przypadkach niezastąpionym  wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób  ten zawiera mineralne składniki  równoważące pH ciała takie jak magnez, potas i cynk. Pomagają one między innymi zminimalizować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz prawidłową  pracę mięśni. Przyczyniają się do poprawy odporności organizmu, pomagają utrzymać skórę, włosy i paznokcie  w doskonałej  kondycji. Odpowiadają również  za prawidłową przemianę  węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje utrzymana.
Opłaca się sprawdzić, czy dokuczające nam dolegliwości nie są efektem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie metabolizacji substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i dobrego samopoczucia.